W II tygodniu ferii obchodziliśmy Dzień Tosta. Na początku zajęć dzieci wysłuchały krótkiej historii tosta, wskazały na piramidzie żywienia pieczywo i dodatki które możemy dodać do tostów oraz ułożyły z rozsypanki literowej napis „Dzień tosta”. Następnie odbyła się rozmowa skąd pochodzą tosty (z Rzymu) i jak się je przyrządza. Dowiedzieliśmy się, że można je jeść na słodko / słono – dzieci wymieniały głównie tosty w opcji słonej ale opcja na słodko z: miodem, dżemem, kremem czekoladowym, masłem orzechowym, a także z owocami również przypadła im do gustu😉. Później rozmawialiśmy o urządzeniach, które pozwolą nam zrobić pyszne tosty (toster/ piekarnik /opiekacz) oraz o zasadach bezpieczeństwa podczas przyrządzania tostów. W zabawie ruchowej dzieci zamieniały się w tosty „Tost do serka” łączyły się w pary według otrzymanych poleceń. Na małej salce gimnastycznej miały okazję ćwiczyć z dyskami sensomotorycznymi - „Zostań mistrzem równowagi”- To narzędzie doskonale łączy trening sensoryczny z elementem zabawy, umożliwiając eksperymentowanie z różnymi formami ćwiczeń! Przy Treningu z piłką gimnastyczną wzmocniliśmy nasze mięśnie i poprawialiśmy postawę naszego ciała. Dzieci wykonały także karty pracy, odczytywały wyrazy określające rzeczy, które mogą nam się przydać do zrobienia tostów. Na zakończenie zajęć, po umyciu rąk dzieci przystąpiły do samodzielnego przygotowania tostów/sandwichów (nakładały na chleb tostowy: ser żółty, szynkę salami zamykały w opiekaczu/ lub smarowały tosty: pysznym truskawkowym dżem Wszystkie dzieci ze smakiem zjadły to co same przygotowały.
Małgorzata Kania