23.04.2025 ŚRODA
Zupa ziemniaczana: woda, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, świeży koperek, kiełbasa śląska, sól nisko-sodowa, kasza jęczmienna, lubczyk, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy (alergen: seler).
Gruszka, rzodkiewki, soczek.
24.04.2025 CZWARTEK
Zupa grochowa: wywar z mięs wieprzowego, groch łuskany, ziemniaki, seler, por, pietruszka korzeń, cebula, lubczyk, czosnek staropolski, sól nisko-sodowa, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, (alergen: seler).
Bułka pszenna: mąka pszenna, mąka żytnia, sól, drożdże, mleko.
Ogórek zielony, banan, soczek.
25.04.2025 PIĄTEK
Gulasz wieprzowy: karkówka wieprzowa, olej rzepakowy, sól nisko – sodowa, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, mąka pszenna, lubczyk, papryka słodka, (alergen: gluten).
Kasza mieszana: kasza bulgur, jęczmienna wiejska, jęczmienna pęczak.
Surówka z marchewki: marchew, cukier, sól nisko-sodowa.
Surówka z kiszonej kapusty: kiszona kapusta, sól nisko-sodowa, marchew, cukier, cebula.
Soczek.
28.04.2025 PONIEDZIAŁEK
Zupa szpinakowa z ziemniakami: wywar z mięsa wieprzowego, szpinak mrożony, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, śmietana, cytryna, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól nisko-sodowa, pieprz czarny mielony, czosnek, (alergeny: seler, mleko).
Naleśniki z serem: mąka pszenna, jaja masa, twaróg półtłusty, mleko, sól nisko-sodowa, cukier, (alergeny: mleko, gluten, jaja).
Jogurt naturalny: cukier, (alergen: mleko).
Soczek, owoc, warzywo.
29.04.2025 WTOREK
Zupa barszcz czerwony z majerankiem : wywar z mięsa wieprzowo – drobiowego, buraki gotowane, marchew, seler, por, pietruszka korzeń, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, majeranek, sól nisko-sodowa, pieprz czarny mielony, (alergen: seler).
Kołduny : mąka pszenna, wołowina, masa jajowa, sól nisko-sodowa, (alergen: gluten).
Kotlet devolay : filet z kurczaka, bułka tarta, jaja masa, olej rzepakowy, masło, sól nisko- sodowa, pieprz, koperek, (alergeny: mleko, jaja).
Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól nisko-sodowa.
Surówka koperkowa: biała kapusta, marchew, olej rzepakowy, sól, cukier.
Woda, owoc.
30.04.2025 ŚRODA
Zupa rybna: filet z dorsza, filet z łososia marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, świeży koperek, (alergeny: ryba, seler).
Gołąbek w sosie pomidorowym: biała kapusta, mięso wieprzowe, ryż, masa jajowa, sól nisko-sodowa, pieprz, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna, (alergeny : gluten, jaja).
Ziemniaki gotowane: woda, ziemniaki, sól nisko-sodowa, mleko, masło, (alergen: mleko).
Woda, owoc, warzywo.
Z przyczyn od nas niezależnych zastrzega się zmiany w jadłospisie, za które bardzo przepraszamy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, kminek mielony, tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka mielona ostra i słodka, czosnek staropolski, cukier używamy w śladowych ilościach do podkręcenia smaku potraw natomiast używamy głownie miodu do delikatnego słodzenia herbaty. Zgodnie z informacjami zawartymi przez producenta przyprawy mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, selera, gorczycy.
Alergeny występujące w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechu pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ziarna sezamu i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)