18.11.2024 PONIEDZIAŁEK
Zupa krupnik z koperkiem: wywar z mięsa drobiowego, marchew, seler, por, pietruszka korzeń, ziemniaki, kasza jęczmienna pęczak, przyprawy: sól niskosodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, koperek świeży, lubczyk, (alergen: seler).
Pancake: mąka pszenna, maślanka, jaja, cukier, olej rzepakowy, (alergeny: gluten, mleko).
Mus z owoców: truskawki, wiśnie, maliny, cukier.
Woda, warzywo.
19.11.2024 WTOREK
Zupa pomidorowa z makaronem i świeżym koperkiem: wywar z mięsa drobiowego, makaron z pszenicy durum, marchew, por, seler, pietruszka korzeń, pomidory krojone bez skóry, śmietana, lubczyk, liść laurowy, ziele, angielskie, świeży koperek, sól niskosodowa, pieprz czarny, (alergeny: mleko, gluten, seler).
Kotlet mielony pieczony: filet z kurczaka, udziec z indyka, bułki, bułka tarta, jaja masa, sól niskosodowa, pieprz czarny mielony, olej rzepakowy, czosnek staropolski, (alergeny: jaja, gluten).
Ziemniaki gotowane: woda, ziemniaki, sól niskosodowa.
Sałatka z buraków: buraki gotowane, olej rzepakowy, sól nisko – sodowa, cebula, cukier.
Woda, owoc.
20.11.2024 ŚRODA
Zupa jarzynowa ze świeżym koperkiem: wywar z mięsa drobiowego , różyczki kalafiora, różyczki brokuł, młoda marchew, cukinia plastry, marchew żółta, por, seler, pietruszka korzeń, marchew, liść laurowy, ziele angielskie, sól niskosodowa, pieprz czarny mielony, lubczyk, koperek świeży, śmietana, ziemniaki, (alergen: seler, mleko).
Gołąbek w sosie pomidorowym: biała kapusta, mięso wieprzowe, ryż, masa jajowa, sól niskosodowa, pieprz, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna (alergeny: gluten, jaja).
Ziemniaki gotowane: woda, ziemniaki, mleko, sól niskosodowa, (alergen: mleko).
Owoc, warzywo.
21.11.2024 CZWARTEK
Potrawka chińska: filet z kurczaka, kiełki fasoli Mung, papryka czerwona, pędy bambusa, marchew, por, cebula biała i czerwona, olej rzepakowy, sól nisko sodowa, papryka słodka, pieprz mąka pszenna (alergen: gluten).
Ryż paraboliczny.
Herbata owocowa,
Owoc.
22.11.2024 PIĄTEK
Zupa szpinakowa z ziemniakami: wywar z mięsa drobiowego, szpinak mrożony, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, śmietana cytryna, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól niskosodowa, pieprz czarny mielony, czosnek staropolski (alergeny: seler, mleko).
Dorsz panierowany pieczony: filet z dorsza, jaja masa, olej rzepakowy, mąka kukurydziana, sól nisko sodowa, pieprz, masło (alergeny: ryba, jaja, mleko).
Ziemniaki gotowane: woda, ziemniaki, mleko, sól niskosodowa, (alergen: mleko).
Surówka z kiszoną kapustą: biała kapusta, kiszona kapusta, marchew, por, jabłko, cukier, cebula.
Woda, owoc.
Z przyczyn od nas niezależnych zastrzegamy zmiany w jadłospisie za które bardzo przepraszamy.
Z przyczyn od nas niezależnych zastrzega się zmiany w jadłospisie, za które bardzo przepraszamy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, kminek mielony, tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka mielona ostra i słodka, czosnek staropolski, cukier używamy w śladowych ilościach do podkręcenia smaku potraw natomiast używamy głownie miodu do delikatnego słodzenia herbaty. Zgodnie z informacjami zawartymi przez producenta przyprawy mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, selera, gorczycy.
Alergeny występujące w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechu pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ziarna sezamu i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)