20.01.2025 PONIEDZIAŁEK
Zupa krupnik z koperkiem: wywar z mięsa wieprzowego, marchew, seler, por, pietruszka, ziemniaki, kasza jęczmienna pęczak, przyprawy: sól nisko-sodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, koperek świeży, lubczyk, (alergen: seler).
Pancake: mąka pszenna, maślanka, jaja, cukier, olej rzepakowy, (alergeny: gluten, mleko).
Jogurt naturalny (alergen: mleko).
Owoc, woda.
21.01.2025 WTOREK
Zupa z zielonego groszku z koperkiem: wywar z kurczaka (filet) , groszek zielony mrożony, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler, świeży koperek, liść laurowy, ziele angielskie, sól niskosodowa, pieprz czarny mielony (alergen: seler).
Potrawka meksykańska: wołowina extra, cebula, kukurydza, papryka czerwona, fasola czerwona, marchew, groszek, seler, olej rzepakowy, sól nisko-sodowa, pieprz, czosnek staropolski, mąka pszenna, liść laurowy, ziele angielskie, (alergeny: seler, gluten).
Ryż paraboliczny, ogórek zielony, owoc, woda.
22.01.2024 ŚRODA
Zupa ogórkowa z ziemniakami i świeżym koperkiem: wywar z mięsa drobiowego , ogórki kiszone, ziemniaki, marchew, por, pietruszka korzeń, seler, lubczyk, sól niskosodowa, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koperek świeży, śmietana (alergeny: seler, mleko).
Kotlet mielony pieczony: filet z kurczaka, karkówka wieprzowa, bułki, bułka tarta, jaja masa, sól niskosodowa, pieprz czarny mielony, czosnek staropolski, (alergeny: jaja, gluten).
Ziemniaki gotowane
Surówka z marchewki: marchew, majonez, cukier, sól nisko-sodowa (alergeny: jaja, gorczyca).
Herbata owocowa
23.01.2025 CZWARTEK
Zupa barszcz czerwony z majerankiem: wywar z mięsa wieprzowo – drobiowego, buraki gotowane, marchew, seler, por, pietruszka korzeń, czosnek staropolski, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, majeranek, sól niskosodowa, pieprz czarny mielony, (alergen: seler).
Kołduny- świeże, bez konserwantów, skład: mąka pszenna, wołowina, masa jajowa, sól nisko – sodowa, pieprz (alergeny: gluten, jaja).
Filet z kurczaka pieczony: filet z kurczaka, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka czerwona słodka.
Ziemniaki gotowane
Surówka koperkowa: biała kapusta, marchew, olej rzepakowy, sól, cukier.
Woda, owoc.
24.01.2025 PIĄTEK
Zupa jarzynowa ze świeżym koperkiem: wywar z mięsa drobiowego, różyczki kalafiora, różyczki brokuł, młoda marchew, cukinia plastry, marchew żółta, por, seler, pietruszka korzeń, marchew, liść laurowy, ziele angielskie, sól niskosodowa, pieprz czarny mielony, lubczyk, koperek świeży, ziemniaki, (alergen : seler).
Dorsz panierowany pieczony: filet z dorsza, jaja masa, olej rzepakowy, mąka kukurydziana, sól nisko sodowa, pieprz, masło (alergeny: gluten, ryba, jaja, mleko).
Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól nisko-sodowa.
Surówka z kiszoną kapustą: biała kapusta, kiszona kapusta, marchew, por, jabłko, cukier, cebula.
Woda.
Z przyczyn od nas niezależnych zastrzega się zmiany w jadłospisie, za które bardzo przepraszamy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, kminek mielony, tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka mielona ostra i słodka, czosnek staropolski, cukier używamy w śladowych ilościach do podkręcenia smaku potraw natomiast używamy głownie miodu do delikatnego słodzenia herbaty. Zgodnie z informacjami zawartymi przez producenta przyprawy mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, selera, gorczycy.
Alergeny występujące w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechu pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ziarna sezamu i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)