12.05.2025 PONIEDZIAŁEK
Zupa ogórkowa z ziemniakami i świeżym koperkiem: wywar z mięsa drobiowego, ogórki kiszone, ziemniaki, marchew, por, pietruszka korzeń, seler, lubczyk, sól nisko-sodowa, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koperek świeży, śmietana (alergeny: seler, mleko).
Racuchy z jabłkiem – skład: mąka pszenna, jabłka, mleko, cukier, woda, masa jajowa , drożdże, sól nisko-sodowa, olej rzepakowy (alergeny: gluten, jaja, mleko).
Jogurt naturalny, śmietana (alergen: mleko).
Woda, owoc, warzywo.
13.05.2025 WTOREK
Zupa pieczarkowa z makaronem: wywar z mięsa drobiowego, makaron, pieczarki mrożone, marchew, pietruszka korzeń, por, seler, masło, śmietana, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, sól nisko-sodowa, pieprz czarny mielony, natka pietruszki, (alergeny: mleko, seler, gluten).
Kotlet mielony pieczony : udka z kurczaka, karkówka wieprzowa, bułki, bułka tarta, jaja masa, sól nisko-sodowa, pieprz czarny mielony, czosnek staropolski, (alergeny: jaja, gluten).
Ziemniaki gotowane: woda, ziemniaki, sól nisko-sodowa, mleko, masło, (alergen: mleko).
Surówka z białej kapusty: biała kapusta, olej rzepakowy, sól nisko- sodowa, marchew, natka pietruszki.
Woda, owoc.
14.05.2025 Środa
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty: wywar z mięsa drobiowego, ziemniaki, kapusta kiszona, marchew, por, seler, pietruszka korzeń, czosnek, sól nisko-sodowa, pieprz czarny, lubczyk, (alergen: seler).
Filet z kurczaka pieczony: filet z kurczaka, olej rzepakowy, sól nisko-sodowa, pieprz, papryka czerwona słodka.
Ryż paraboliczny: ryż, sól nisko-sodowa.
Surówka z marchewki: marchew, majonez, (olej rzepakowy, żółtko jaja, ocet, cukier, sól, gorczyca), sól, cukier, (alergeny: jajko, gorczyca).
Woda, owoc.
15.05.2025 Czwartek
Zupa fasolowa: kiełbasa śląska, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, majeranek, fasola , ziele angielskie, sól nisko-sodowa, liść laurowy, lubczyk, (alergen: seler).
Gulasz wołowy: wołowina extra, olej rzepakowy, cebula, pieprz, sól nisko-sodowa, mąka pszenna, liść laurowy, ziele angielskie, pieczarki, (alergen: gluten).
Kasza mieszana: kasza bulgur, jęczmienna wiejska, jęczmienna pęczak.
Sałatka z buraków: buraki gotowane, olej rzepakowy, sól nisko – sodowa, cebula, cukier.
Woda, owoc.
16.05.2025 PIĄTEK
Zupa pomidorowa z ryżem: wywar z mięsa drobiowego, ryż, marchew, por, seler, pietruszka korzeń, pomidory krojone bez skóry w soku pomidorowym, koncentrat pomidorowy, śmietana, lubczyk, liść laurowy, ziele, angielskie, sól nisko-sodowa, pieprz czarny mielony (alergeny: mleko, seler).
Filet z łososia pieczony: łosoś filet, masło, olej rzepakowy, sól nisko-sodowa, pieprz, (alergeny: ryba, mleko).
Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól nisko-sodowa.
Surówka z kiszonej kapusty: kiszona kapusta, marchew, por, jabłko, cukier, cebula.
Soczek.
Alergeny występujące w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechu pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ziarna sezamu i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)