31.03.2025 PONIEDZIAŁEK
Zupa jarzynowa ze świeżym koperkiem: wywar z mięsa drobiowego, różyczki kalafiora, różyczki brokuł, młoda marchew, cukinia plastry, marchew żółta, por, seler, pietruszka korzeń, marchew, liść laurowy, ziele angielskie, sól niskosodowa, pieprz czarny mielony, lubczyk, koperek świeży, ziemniaki, (alergen: seler).
Pierogi z mięsem: mąka pszenna, mięso drobiowo – wieprzowe, marchew, pietruszka, por, seler, sól nisko sodowa, pieprz, majeranek, jaja masa, ( alergeny: gluten, jaja).
Surówka koperkowa: biała kapusta, marchew, olej rzepakowy, sól, cukier.
Woda, warzywo, owoc.
01.04.2025 WTOREK
Zupa fasolowa: wywar z mięsa wieprzowego, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, majeranek, fasola , ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, (alergen: seler).
Kotlet devolay: filet z kurczaka, bułka tarta, jaja masa, olej rzepakowy, masło, sól nisko- sodowa, pieprz, koperek, (alergeny: mleko, jaja).
Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól nisko-sodowa.
Surówka z marchewki: marchew, cukier, sól nisko-sodowa, majonez, (alergeny: jaja, gorczyca), owoc, woda.
02.04.2025 ŚRODA
Zupa barszcz biały z zieloną pietruszką: wywar z białej wieprzowej kiełbasy, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, majeranek, lubczyk, czosnek, cytryna staropolski, liść laurowy, ziele angielskie, sól niskosodowa, śmietana, pieprz czarny mielony, (alergeny: mleko, seler).
Potrawka meksykańska: wołowina , cebula, kukurydza, papryka czerwona, fasola czerwona, marchew, groszek, seler, olej rzepakowy, sól nisko-sodowa, pieprz, czosnek staropolski, mąka pszenna, liść laurowy, ziele angielskie, (alergeny: seler, gluten).
Ryż paraboliczny: ryż, sól nisko-sodowa, warzywo, owoc, herbata miętowa.
03.04.2025 CZWARTEK
Zupa pieczarkowa z makaronem: wywar z mięsa drobiowego, makaron z pszenicy durum, pieczarki mrożone, marchew, pietruszka korzeń, por, seler, masło, śmietana, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, sól niskosodowa, pieprz czarny mielony, natka pietruszki, (alergeny: mleko, seler, gluten).
Kurczak pieczony: udka z kurczaka, olej rzepakowy, papryka słodka, papryka ostra, sól nisko-sodowa, czosnek.
Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól nisko-sodowa.
Surówka z białej kapusty: biała kapusta, olej rzepakowy, sól nisko- sodowa, marchew, natka pietruszki.
Owoc, soczek.
04.04.2025 PIĄTEK
Zupa z zielonego groszku z koperkiem: wywar z kurczaka (filet) , groszek zielony mrożony, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, seler, świeży koperek, liść laurowy, ziele angielskie, sól niskosodowa, pieprz czarny mielony (alergen: seler).
Filet z łososia pieczony: łosoś filet, masło, olej rzepakowy, sól nisko-sodowa, pieprz, (alergeny: ryba, mleko).
Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól nisko – sodowa.
Surówka z kiszonej kapusty: kiszona kapusta, marchew, por, jabłko, cukier, cebula.
Woda, owoc.
Z przyczyn od nas niezależnych zastrzega się zmiany w jadłospisie, za które bardzo przepraszamy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, kminek mielony, tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka mielona ostra i słodka, czosnek staropolski, cukier używamy w śladowych ilościach do podkręcenia smaku potraw natomiast używamy głownie miodu do delikatnego słodzenia herbaty. Zgodnie z informacjami zawartymi przez producenta przyprawy mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, selera, gorczycy.
Alergeny występujące w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechu pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ziarna sezamu i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)