14.02.2025 PIĄTEK
Zupa ogórkowa z ziemniakami i świeżym koperkiem: wywar z mięsa drobiowego, ogórki kiszone, ziemniaki, marchew, por, pietruszka korzeń, seler, lubczyk, sól nisko-sodowa, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koperek świeży, śmietana (alergeny: seler ,mleko).
Dorsz panierowany pieczony: filet z dorsza, jaja masa, olej rzepakowy, mąka kukurydziana, sól nisko -sodowa, pieprz, masło (alergeny: gluten, ryba, jaja, mleko).
Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól nisko-sodowa.
Surówka z kiszoną kapustą: biała kapusta, kiszona kapusta, marchew, por, jabłko, cukier, cebula.
Woda, owoc.
17.02.2025 PONIEDZIAŁEK
Zupa jarzynowa z koperkiem: wywar z mięsa drobiowego, różyczki kalafiora, różyczki brokuł, młoda marchew, cukinia plastry, marchew żółta, por, seler, pietruszka korzeń, marchew, liść laurowy, ziele angielskie, śmietana, sól nisko-sodowa, pieprz czarny mielony, lubczyk, koperek świeży, ziemniaki, (alergen : seler, mleko).
Racuchy z jabłkiem – skład: mąka pszenna, jabłka , mleko, cukier, woda, masa jajowa , drożdże, sól nisko-sodowa, olej rzepakowy (alergeny: gluten, jaja, mleko).
Jogurt naturalny (alergen: mleko).
Pomidorki, jabłko, soczek.
18.02.2025 WTOREK
Zupa pomidorowa z makaronem i świeżym koperkiem: wywar z mięsa wieprzowego, makaron z pszenicy durum, marchew, por, seler, pietruszka korzeń, pomidory krojone bez skóry w soku pomidorowym, śmietana ,lubczyk, liść laurowy, ziele, angielskie, świeży koperek, sól nisko-sodowa, pieprz czarny mielony, (alergeny: mleko, gluten, seler).
Kurczak pieczony: udka z kurczaka, olej rzepakowy, papryka słodka, papryka ostra, sól nisko- sodowa, czosnek.
Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól nisko-sodowa, mleko (alergen: mleko).
Marchew gotowana: marchew mini, sól nisko-sodowa, masło, (alergen: mleko).
Melon, soczek.
19.02.2025 ŚRODA
Zupa pieczarkowa z makaronem : wywar z mięsa drobiowego, makaron z pszenicy durum, pieczarki mrożone, marchew, pietruszka korzeń, por, seler, masło, śmietana, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, sól niskosodowa, pieprz czarny mielony, natka pietruszki, (alergeny: mleko, seler, gluten).
Kotlet mielony pieczony : filet z kurczaka, karkówka wieprzowa, bułki, bułka tarta , jaja masa, sól nisko-sodowa, pieprz czarny mielony, czosnek, (alergeny: jaja, gluten).
Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól nisko-sodowa.
Sałatka z buraków: buraki gotowane, olej rzepakowy, sól nisko – sodowa, cebula, cukier.
Mandarynka, soczek.
20.02.2025 CZWARTEK
Zupa szpinakowa z ziemniakami: wywar z mięsa wieprzowego, szpinak mrożony, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, śmietana , cytryna, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól nisko-sodowa, pieprz czarny mielony, czosnek, (alergeny: seler, mleko).
Potrawka meksykańska: szynka wieprzowa, cebula, kukurydza, papryka czerwona, fasola czerwona, marchew, groszek, seler, olej rzepakowy, sól nisko-sodowa, pieprz, czosnek staropolski, mąka pszenna, liść laurowy, ziele angielskie, (alergeny: seler, gluten).
Ryż paraboliczny: ryż paraboliczny, sól nisko-sodowa.
Ogórek zielony, ananas, soczek.
21.02.2025 PIĄTEK
Zupa rybna: filet z dorsza, filet z łososia marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, świeży koperek, (alergeny: ryba, seler).
Pierogi z serem: mąka pszenna, twaróg półtłusty, sól nisko- sodowa, cukier, masa jajowa, (alergeny: mleko, gluten, jaja).
Jogurt naturalny (alergen: mleko).
Kompot wiśniowy: wiśnie, cukier.
Papryka czerwona świeża.
24.02.2025 PONIEDZIAŁEK
Zupa grochowa z natką pietruszki: wywar z mięsa drobiowego, groch łuskany, ziemniaki, seler, por, pietruszka korzeń, cebula, lubczyk, czosnek , sól nisko-sodowa , pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, świeża natka pietruszki (alergen: seler).
Pancake: mąka pszenna, maślanka, jaja, cukier, olej rzepakowy, (alergeny: gluten, mleko).
Jogurt naturalny ( alergen: mleko).
Rzodkiewki, gruszka, soczek.
25.02.2025 WTOREK
Zupa rosół z natką pietruszki i makaronem: woda, kurczaki, makaron z pszenicy ,marchew, por, seler, pietruszka korzeń, natka pietruszki, lubczyk, sól nisko-sodowa, pieprz czarny mielony, liść laurowy, ziele angielskie, (alergeny: gluten, seler).
Gołąbek w sosie pomidorowym: biała kapusta, mięso wieprzowe, ryż, masa jajowa, sól nisko-sodowa, pieprz, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna, (alergeny: gluten, jaja).
Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól nisko-sodowa.
Ogórek świeży, winogrona, soczek.
26.02.2025 ŚRODA
Zupa barszcz czerwony z majerankiem : wywar z mięsa wieprzowo – drobiowego, buraki gotowane, marchew, seler, por, pietruszka korzeń, czosnek , liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, majeranek, sól nisko-sodowa, śmietana, pieprz czarny mielony, (alergen: mleko, seler).
Polędwiczki w sosie własnym: polędwica wieprzowa, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól nisko-sodowa, pieprz , śmietana, natka pietruszki, cebula, pieczarki, świeży koperek (alergeny: mleko, gluten).
Kasza bulgur: kasza bulgur, sól nisko-sodowa.
Ogórek kiszony, gruszka, soczek.
27.02.2025 CZWARTEK
Zupa brokułowa z koperkiem: wywar z mięsa drobiowego (udziec z indyka bez skóry i kości), brokuły, kalafior, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, sól niskosodowa, pieprz czarny mielony, śmietana, koperek świeży, (alergen: mleko, seler).
Kotlet drobiowy panierowany : filet z kurczaka, bułka tarta, mleko, masa jajowa, mąka pszenna, sól nisko-sodowa, pieprz czarny, olej rzepakowy (alergeny: gluten, jaja).
Ziemniaki gotowane: woda, ziemniaki, sól nisko-sodowa, mleko, masło, (alergen: mleko).
Surówka koperkowa: biała kapusta, marchew, olej rzepakowy, sól, cukier.
Ananas, soczek.
28.02.2025 PIĄTEK
Zupa fasolowa: wywar z mięsa wieprzowego, marchew, pietruszka, por, seler, ziemniaki, majeranek, fasola , ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, (alergen: seler).
Filet z łososia pieczony: łosoś filet, masło, olej rzepakowy, sól nisko-sodowa, pieprz, (alergeny: ryba, mleko).
Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól nisko-sodowa.
Bukiet warzyw: cukinia, fasolka szparagowa, młoda marchew, brokuły.
Banan, soczek.
03.03.2025 PONIEDZIAŁEK
Zupa jarzynowa z koperkiem: wywar z mięsa drobiowego, różyczki kalafiora, różyczki brokuł, młoda marchew, cukinia plastry, marchew żółta, por, seler, pietruszka korzeń, marchew, liść laurowy, ziele angielskie, sól nisko-sodowa, pieprz czarny mielony, lubczyk, koperek świeży, ziemniaki, (alergen: seler).
Pierogi z serem: mąka pszenna, twaróg półtłusty, sól nisko sodowa, cukier, masa jajowa, (alergeny: mleko, gluten, jaja).
Jogurt naturalny (alergen: mleko).
Warzywo, owoc, soczek.
04.03.2025 WTOREK
Zupa krupnik z koperkiem: wywar z mięsa wieprzowego, marchew, seler, por, pietruszka, ziemniaki, kasza jęczmienna pęczak, przyprawy: sól nisko-sodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, koperek świeży, lubczyk, (alergen: seler).
Kotlet devolay : filet z kurczaka, bułka tarta, jaja masa, olej rzepakowy, masło, sól nisko- sodowa, pieprz, koperek, (alergeny: mleko, jaja).
Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól nisko-sodowa.
Surówka z białej kapusty: biała kapusta, olej rzepakowy, sól nisko- sodowa, marchew, natka pietruszki.
Owoc, soczek.
05.03.2025 ŚRODA
Zupa barszcz czerwony z majerankiem : wywar z mięsa wieprzowo – drobiowego, buraki gotowane, marchew, seler, por, pietruszka korzeń, czosnek staropolski, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, majeranek, sól niskosodowa, pieprz czarny mielony, (alergen: seler).
Kołduny (skład: mąka pszenna), wołowina, masa jajowa, czosnek, majeranek, sól nisko-sodowa, pieprz, (alergeny: jaja, gluten).
Pulpet w sosie koperkowym: filet z kurczaka, karkówka wieprzowa, bułki, jaja masa, mąka pszenna, sól nisko-sodowa, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek staropolski, śmietana, świeży koperek, (alergeny: jaja, mleko, gluten).
Kasza bulgur: kasza bulgur, sól nisko-sodowa.
Surówka z marchewki: marchew, jabłko, cukier, sól nisko-sodowa.
Soczek.
06.03.2025 CZWARTEK
Zupa szpinakowa z ziemniakami: wywar z mięsa wieprzowego, szpinak mrożony, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, śmietana , cytryna, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól nisko-sodowa, pieprz czarny mielony, czosnek, (alergeny: seler, mleko).
Potrawka chińska: filet z kurczaka, kiełki fasoli Mung, papryka czerwona, pędy bambusa, marchew, por, cebula biała i czerwona, olej rzepakowy,sól nisko sodowa, papryka słodka, pieprz mąka pszenna, (alergen: gluten).
Ryż paraboliczny: ryż paraboliczny, sól nisko-sodowa.
Warzywo, owoc, soczek.
07.03.2025 PIĄTEK
Zupa pieczarkowa z makaronem : wywar z mięsa drobiowego, makaron z pszenicy durum, pieczarki mrożone, marchew, pietruszka korzeń, por, seler, masło, śmietana, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, sól niskosodowa, pieprz czarny mielony, natka pietruszki, (alergeny: mleko, seler, gluten).
Dorsz panierowany pieczony: filet z dorsza, jaja masa, olej rzepakowy, mąka kukurydziana,
sól nisko- sodowa, pieprz, masło (alergeny: gluten, ryba, jaja, mleko).
Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól nisko-sodowa.
Surówka z kiszoną kapustą: biała kapusta, kiszona kapusta, marchew, por, jabłko, cukier, cebula.
Owoc, soczek.
10.03.2025 PONIEDZIAŁEK
Zupa krupnik z koperkiem: wywar z mięsa wieprzowego, marchew, seler, por, pietruszka,ziemniaki, kasza jęczmienna pęczak, przyprawy: sól nisko-sodowa, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, koperek świeży, lubczyk, (alergen: seler).
Placki ziemniaczane: ziemniaki, masa jajowa, cebula, mąka pszenna, sól nisko-sodowa, olej rzepakowy, pieprz, (alergeny: gluten, jaja).
Jogurt naturalny (alergen: mleko).
Warzywo, owoc, soczek.
11.03.2025 WTOREK
Zupa pomidorowa z makaronem i świeżym koperkiem: wywar z mięsa wieprzowego, makaron z pszenicy durum, marchew, por, seler, pietruszka korzeń, pomidory krojone bez skóry w soku pomidorowym, śmietana ,lubczyk, liść laurowy, ziele, angielskie, świeży koperek, sól nisko-sodowa, pieprz czarny mielony, (alergeny: mleko, gluten, seler).
Kotlet mielony pieczony : filet z kurczaka, karkówka wieprzowa, bułki, bułka tarta , jaja masa, sól niskosodowa, pieprz czarny mielony, czosnek staropolski, (alergeny: jaja, gluten).
Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól nisko-sodowa.
Sałatka z buraków : buraki gotowane, olej rzepakowy, sól nisko – sodowa, cebula, cukier.
Herbata miętowa (herbata miętowa, miód), owoc.
12.03.2025 ŚRODA
Zupa rosół z natką pietruszki i makaronem: woda, kurczaki, makaron z pszenicy durum ,marchew, por, seler, pietruszka korzeń, natka pietruszki, lubczyk, sól niskosodowa, pieprz czarny mielony, liść laurowy, ziele angielskie, (alergeny: gluten, seler).
Gulasz drobiowy: mięso drobiowe, cebula, olej rzepakowy, sól nisko- sodowa, liść laurowy,
ziele angielskie, pieprz, lubczyk, mąka pszenna, (alergen: gluten).
Ryż paraboliczny: ryż paraboliczny, sól nisko-sodowa.
Ogórek kiszony, owoc, soczek.
13.03.2025 CZWARTEK
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z natką pietruszki: wywar z mięsem wieprzowym (polędwica wieprzowa), ziemniaki, kapusta kiszona, marchew, por, seler, pietruszka korzeń, czosnek staropolski, sól niskosodowa, pieprz czarny mielony, lubczyk, natka pietruszki świeża (alergen: seler).
Kurczak pieczony: udka z kurczaka, olej rzepakowy, papryka słodka, papryka ostra, sól nisko- sodowa, czosnek.
Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól nisko-sodowa.
Surówka z marchewki: marchew, jabłko, olej rzepakowy, natka pietruszki.
Owoc, woda.
14.03.2025 PIĄTEK
Zupa ryżanka z koperkiem : wywar z mięsa drobiowego, marchew, seler, por, pietruszka, ryż paraboliczny, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, natka pietruszki, pieprz, (alergen: seler).
Filet z łososia pieczony: łosoś filet, masło, olej rzepakowy, sól nisko-sodowa, pieprz, (alergeny: ryba, mleko).
Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól nisko-sodowa.
Surówka z białej kapusty: biała kapusta, olej rzepakowy, sól nisko- sodowa, marchew, natka pietruszki.
Owoc, woda.
Z przyczyn od nas niezależnych zastrzega się zmiany w jadłospisie, za które bardzo przepraszamy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, kminek mielony, tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka mielona ostra i słodka, czosnek staropolski, cukier używamy w śladowych ilościach do podkręcenia smaku potraw natomiast używamy głownie miodu do delikatnego słodzenia herbaty. Zgodnie z informacjami zawartymi przez producenta przyprawy mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, selera, gorczycy.
Alergeny występujące w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechu pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ziarna sezamu i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)