09.01.2025 CZWARTEK
Zupa rosół ze świeżą natką pietruszki i makaronem: woda, kurczaki, makaron z pszenicy durum ,marchew, por, seler, pietruszka korzeń, natka pietruszki, lubczyk, sól nisko-sodowa, pieprz czarny mielony, liść laurowy, ziele angielskie, (alergeny: gluten, seler).
Kurczak pieczony: udka z kurczaka, olej rzepakowy, papryka słodka, papryka ostra, sól nisko-sodowa, czosnek.
Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól nisko-sodowa.
Soczek owocowy.
10.01.2025 PIĄTEK
Zupa pomidorowa z makaronem i świeżym koperkiem: wywar z mięsa wieprzowego, makaron z pszenicy durum, marchew, por, seler, pietruszka korzeń, pomidory krojone bez skóry w soku pomidorowym, śmietana, lubczyk, liść laurowy, ziele, angielskie, świeży koperek, sól nisko-sodowa, pieprz czarny mielony, (alergeny: mleko, gluten, seler).
Dorsz panierowany pieczony: filet z dorsza, jaja masa, olej rzepakowy, mąka kukurydziana, sól nisko sodowa, pieprz, masło (alergeny: gluten, ryba, jaja, mleko).
Ziemniaki gotowane: ziemniaki, sól nisko-sodowa.
Surówka z białej kapusty, skład: kapusta biała, marchew, olej rzepakowy, sól, pieprz, cukier, kwasek cytrynowy, łagodna w smaku.
Woda.
13.01.2025 PONIEDZIAŁEK
Zupa grochowa z natką pietruszki: wywar z mięsa drobiowego, groch łuskany, ziemniaki, seler, por, pietruszka korzeń, cebula, lubczyk, czosnek staropolski, sól nisko-sodowa, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, świeża natka pietruszki (alergen: seler)
Racuchy z jabłkiem – świeże bez konserwantów, skład: mąka pszenna, jabłka , mleko, cukier, woda, masa jajowa , drożdże, sól nisko-sodowa, olej rzepakowy (alergeny: gluten, jaja, mleko).
Jogurt naturalny (alergen: mleko).
Papryka świeża (żółta, zielona, czerwona), woda.
14.01.2025 WTOREK
Zupa barszcz biały z natką pietruszki: wywar z białej wieprzowej kiełbasy o zawartości mięsa 100%,ziemniaki,marchew,pietruszka korzeń, seler, por, majeranek, lubczyk, czosnek, cytryna staropolski, liść laurowy , ziele angielskie, sól nisko-sodowa, śmietana , pieprz czarny mielony, (alergeny: mleko, seler).
Gulasz wieprzowy: karkówka wieprzowa, olej rzepakowy, sól nisko – sodowa, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, mąka pszenna, lubczyk, papryka słodka, (alergen: gluten).
Kasza jęczmienna, ogórek kiszony, soczek.
15.01.2025 ŚRODA
Zupa szpinakowa z ziemniakami: wywar z mięsa wieprzowego, szpinak, ziemniaki, marchew, pietruszka korzeń, seler, por, śmietana , cytryna, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, sól nisko-sodowa, pieprz czarny mielony, czosnek staropolski, (alergeny: seler, mleko).
Kotlet drobiowy panierowany: filet z kurczaka, bułka tarta, mleko, masa jajowa, mąka pszenna, sól nisko-sodowa, pieprz czarny, olej rzepakowy, (alergeny: gluten, mleko, jaja).
Ziemniaki gotowane: woda, ziemniaki, sól nisko-sodowa.
Sałatka z buraków : buraki gotowane, olej rzepakowy, sól nisko – sodowa, cebula, cukier.
Owoc, woda.
16.01.2025 CZWARTEK
Zupa pieczarkowa z natką pietruszki: wywar z mięsa drobiowego , pieczarki , marchew, pietruszka korzeń, por, seler, masło, śmietana, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy, sól nisko-sodowa, pieprz czarny mielony, natka pietruszki, (alergeny: mleko, seler, gluten).
Potrawka chińska: filet z kurczaka, kiełki fasoli Mung, papryka czerwona, pędy bambusa, marchew, por, cebula biała i czerwona, olej rzepakowy ,sól nisko-sodowa, papryka słodka, pieprz, mąka pszenna, (alergen: gluten).
Ryż paraboliczny.
Owoc, herbata owocowa.
17.01.2025 PIĄTEK
Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z natką pietruszki: wywar z mięsa wieprzowego, ziemniaki, kapusta kiszona, marchew, por , seler, pietruszka korzeń, czosnek staropolski, sól nisko-sodowa, pieprz czarny mielony, lubczyk, natka pietruszki świeża (alergen: seler).
Filet z łososia pieczony: łosoś filet, masło, olej rzepakowy, sól nisko-sodowa, pieprz, (alergeny: ryba, mleko).
Ziemniaki gotowane: ziemniaki, woda, sól nisko-sodowa.
Surówka z marchewki: marchew, ananas, rodzynki, musztarda, majonez, cukier, sól nisko-sodowa (alergeny: jaja, gorczyca).
Woda.
Z przyczyn od nas niezależnych zastrzega się zmiany w jadłospisie, za które bardzo przepraszamy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, kminek mielony, tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka mielona ostra i słodka, czosnek staropolski, cukier używamy w śladowych ilościach do podkręcenia smaku potraw natomiast używamy głownie miodu do delikatnego słodzenia herbaty. Zgodnie z informacjami zawartymi przez producenta przyprawy mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, selera, gorczycy.
Alergeny występujące w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechu pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ziarna sezamu i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)