17.12.2024 WTOREK
Zupa rybna: filet z dorsza, filet z łososia, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, świeży koperek, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, sól nisko-sodowa, (alergeny: ryba, seler).
Kotlet devolay: filet z kurczaka, bułka tarta, jaja masa, olej rzepakowy, masło, sól nisko- sodowa, pieprz, koperek, (alergeny: mleko, jaja ).
Ziemniaki gotowane: woda, ziemniaki, sól nisko-sodowa, mleko, masło, (alergen: mleko).
Bukiet warzyw z cukinią: kalafior, brokuł, cukinia, marchew, masło, sól nisko-sodowa, (alergen: mleko).
Soczek, owoc.
18.12.2024 ŚRODA
Zupa fasolowa: kiełbasa śląska , fasola Jaś, ziemniaki, marchew, pietruszka, por, lubczyk, seler, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, sól nisko-sodowa, pieprz czarny mielony, ( alergen: seler).
Gulasz drobiowy: udka z kurczaka, sól nisko – sodowa, pieprz, papryka słodka, mąka pszenna, olej rzepakowy, (alergen: gluten).
Ziemniaki gotowane: woda, ziemniaki, sól nisko-sodowa, mleko, masło, (alergen: mleko).
Ogórek kiszony, soczek.
19.12.2024 CZWARTEK
Zupa ryżanka: wywar z mięsa drobiowego, marchew, seler, por, pietruszka, ryż paraboliczny, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, natka pietruszki, pieprz, (alergen: seler).
Kotlet drobiowy panierowany: filet z kurczaka, bułka tarta, mleko, masa jajowa, mąka pszenna, sól nisko-sodowa, pieprz czarny, olej rzepakowy (alergeny: gluten, jaja).
Ziemniaki gotowane: woda, ziemniaki, sól nisko-sodowa, mleko, masło, (alergen: mleko).
Marchew mini: marchew, masło, sól nisko-sodowa (alergen: mleko).
Soczek.
20.12.2024 PIĄTEK
Zupa jarzynowa ze świeżym koperkiem: wywar z mięsa drobiowego , różyczki kalafiora, różyczki brokuł, młoda marchew, cukinia plastry, marchew żółta, por, seler, pietruszka korzeń, marchew, liść laurowy, ziele angielskie, sól niskosodowa, pieprz czarny mielony, lubczyk, koperek świeży, makaron, (alergen :gluten, seler).
Filet z łososia pieczony: filet z łososia, masło, sól nisko-sodowa, pieprz, (alergeny: mleko, ryba).
Ziemniaki gotowane: woda, ziemniaki, sól nisko-sodowa, mleko, masło,( alergen: mleko).
Brokuły: brokuły, sól nisko-sodowa.
Soczek.
Z przyczyn od nas niezależnych zastrzega się zmiany w jadłospisie, za które bardzo przepraszamy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, lubczyk, kminek mielony, tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka mielona ostra i słodka, czosnek staropolski, cukier używamy w śladowych ilościach do podkręcenia smaku potraw natomiast używamy głownie miodu do delikatnego słodzenia herbaty. Zgodnie z informacjami zawartymi przez producenta przyprawy mogą zawierać śladowe ilości: glutenu, jaj, soi, selera, gorczycy.
Alergeny występujące w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
- Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
- Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie )
- Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechu pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
- Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
- Ziarna sezamu i produkty pochodne ( produkty przygotowane na ich bazie)
- Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności
- Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
- Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)