Temat: Wyższe kwasy karboksylowe
- Przeczytaj tekst z podręcznika str.169-173
- Zapisz w zeszycie:
- Wzór sumaryczny kwasu stearynowego, palmitynowego i oleinowego (dla tego ostatniego także półstrukturalny)
- Właściwości wyższych kwasów karboksylowych wraz z równaniami reakcji
- Czym różnią się wyższe kwasy karboksylowe od niższych?
- Czym są mydła?
- W oparciu o dowolne źródła opisz krótko, chętnie z rysunkiem zasadę działania mydła podczas mycia i prania. Jest to praca obowiązkowa do oceny dla wszystkich i proszę o jej przesłanie do 20.04.
Przykładowe źródła, z których można skorzystać:
https://mydlarnia-tuli/o-mydle/102-jak-dziala-mydlo
https://opracowania.pl/opracowania/chemia/mydla,oid,2145
Bardzo proszę, aby wszystkie prace, które dostaję były podpisane imieniem, nazwiskiem i klasą.
Wysyłam spis tematów projektów, z których każdy ma wybrać sobie jeden i do 17 kwietnia zgłosić mi swój wybór, od 27 kwietnia zaczynamy prezentacje na zajęciach. W międzyczasie można się ze mną konsultować. Jest to praca obowiązkowa oceniana za 50%
Tematy zostawiam dla tych, co jeszcze nie zdążyli skorzystać.
Pozdrawiam
Anna Pawełczak
Tematy prezentacji dla klas 8:
- Od alchemii do współczesnej chemii.
- Mieszaniny piorunujące - energia w reakcjach chemicznych.
- Maria Skłodowska Curie - życie i dzieło.
- Promieniotwórczość - wróg czy przyjaciel człowieka.
- Czy warto stawiać na energetykę jądrową?
- Struktura polarna wody a symetria płatków śniegu.
- Wojciech oczko ojciec polskiej balneologii.
- Ignacy Mościcki - chemik, odkrywca, polityk.
- Ignacy Łukasiewicz - ojciec polskiego przemysłu naftowego.
- Sole w diecie człowieka.
- Kwasy i zasady w produktach spożywczych.
- Alotropia węgla - grafit, diament, fullereny.
- Alotropia siarki i tlenu.
- Alotropia fosforu.
- Mydło tradycyjne i jego następcy - historia mydła i jego działanie.
- Co wybrać: masło czy margarynę?
- Metan - gaz pożyteczny czy niebezpieczny?
- Polimery naturalne - nić pajęcza i tworzywa biodegradowalne.
- Dodatki do żywności (konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku i in.)
- Naturalne lekarstwa z ludowej apteczki (cebula, czosnek, miód i in.)
- Czy wszystkie cukry są słodkie ? Czym możemy słodzić pokarmy?
- Włókna naturalne pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
- Zanieczyszczenia środowiska. Gospodarka odpadami.
- Tradycyjne procesy fotograficzne. Wywołaj zdjęcie.
- Chemia a formy krasowe.
- Leki a trucizny.
- Etanol - wróg czy przyjaciel?
- Kwasy w gospodarstwie domowym.
- Naturalne wskaźniki kwasowo - zasadowe.
- Woda - źródło życia. Zbuduj działający model obiegu wody w przyrodzie.
- Naturalne kosmetyki.
- Reakcje chemiczne w kuchni.
- Co się dzieje w rafinerii - przeróbka ropy naftowej.
- Estry w przyrodzie.
- Efekt cieplarniany, a życie na Ziemi.
- Przekazywanie energii w reakcjach łańcuchowych (ciąg elementów, które przekazują sobie energię w procesach chemicznych i fizycznych).