Temat: Wyższe kwasy karboksylowe

  1. Przeczytaj tekst z podręcznika str.169-173
  2. Zapisz w zeszycie:
  • Wzór sumaryczny kwasu stearynowego, palmitynowego i oleinowego (dla tego ostatniego także półstrukturalny)
  • Właściwości wyższych kwasów karboksylowych wraz z równaniami reakcji
  • Czym różnią się wyższe kwasy karboksylowe od niższych?
  • Czym są mydła?
  1. W oparciu o dowolne źródła opisz krótko, chętnie z rysunkiem zasadę działania mydła podczas mycia i prania. Jest to praca obowiązkowa do oceny dla wszystkich i proszę o jej przesłanie do 20.04.

 

Przykładowe źródła, z których można skorzystać:

https://mydlarnia-tuli/o-mydle/102-jak-dziala-mydlo

https://opracowania.pl/opracowania/chemia/mydla,oid,2145

 

 

Bardzo proszę, aby wszystkie prace, które dostaję były podpisane imieniem, nazwiskiem i klasą.

 

Wysyłam spis tematów projektów, z których każdy ma wybrać sobie jeden i do 17 kwietnia zgłosić mi swój wybór, od 27 kwietnia zaczynamy prezentacje na zajęciach. W międzyczasie można się ze mną konsultować. Jest to praca obowiązkowa oceniana za 50%

 

Tematy zostawiam dla tych, co jeszcze nie zdążyli skorzystać.

Pozdrawiam
Anna Pawełczak

Tematy prezentacji dla klas 8:

  1. Od alchemii do współczesnej chemii.
  2. Mieszaniny piorunujące - energia w reakcjach chemicznych.
  3. Maria Skłodowska Curie - życie i dzieło.
  4. Promieniotwórczość - wróg czy przyjaciel człowieka.
  5. Czy warto stawiać na energetykę jądrową?
  6. Struktura polarna wody a symetria płatków śniegu.
  7. Wojciech oczko ojciec polskiej balneologii.
  8. Ignacy Mościcki - chemik, odkrywca, polityk.
  9. Ignacy Łukasiewicz - ojciec polskiego przemysłu naftowego.
  10. Sole w diecie człowieka.
  11. Kwasy i zasady w produktach spożywczych.
  12. Alotropia węgla - grafit, diament, fullereny.
  13. Alotropia siarki i tlenu.
  14. Alotropia fosforu.
  15. Mydło tradycyjne i jego następcy - historia mydła i jego działanie.
  16. Co wybrać: masło czy margarynę?
  17. Metan - gaz pożyteczny czy niebezpieczny?
  18. Polimery naturalne - nić pajęcza i tworzywa biodegradowalne.
  19. Dodatki do żywności (konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku i in.)
  20. Naturalne lekarstwa z ludowej apteczki (cebula, czosnek, miód i in.)
  21. Czy wszystkie cukry są słodkie ? Czym możemy słodzić pokarmy?
  22. Włókna naturalne pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
  23. Zanieczyszczenia środowiska. Gospodarka odpadami.
  24. Tradycyjne procesy fotograficzne. Wywołaj zdjęcie.
  25. Chemia a formy krasowe.
  26. Leki a trucizny.
  27. Etanol - wróg czy przyjaciel?
  28. Kwasy w gospodarstwie domowym.
  29. Naturalne wskaźniki kwasowo - zasadowe.
  30. Woda - źródło życia. Zbuduj działający model obiegu wody w przyrodzie.
  31. Naturalne kosmetyki.
  32. Reakcje chemiczne w kuchni.
  33. Co się dzieje w rafinerii - przeróbka ropy naftowej.
  34. Estry w przyrodzie.
  35. Efekt cieplarniany, a życie na Ziemi.
  36. Przekazywanie energii w reakcjach łańcuchowych (ciąg elementów, które przekazują sobie energię w procesach chemicznych i fizycznych).