Temat: Kwas metanowy

1. Przeczytaj tekst z podręcznika str.161-163

2. Zapisz w zeszycie:

· Wzór sumaryczny i strukturalny kwasu metanowego

· Właściwości kwasu metanowego wraz z równaniami reakcji spalania i dysocjacji jonowej

· Zastosowania kwasu metanowego

3. Rozwiąż w zeszycie zadania 1 i 2 str163

4. W razie pytań i wątpliwości chętnie z Wami porozmawiam na Teamsach w czasie przeznaczonym w planie na lekcję chemii.

5. Dla chętnych: wykonujemy płyn do dezynfekcji w oparciu o samodzielnie znaleziony przepis a następnie wysyłamy na adres: a.pawelczak@sp19.edu.gdansk.pl jego zdjęcie oraz przepis, z którego korzystaliśmy.

Bardzo proszę, aby wszystkie prace, które dostaję były podpisane imieniem, nazwiskiem i klasą

Wysyłam spis tematów projektów, z których każdy ma wybrać sobie jeden i do 17 kwietnia zgłosić mi swój wybór, od 27 kwietnia zaczynamy prezentacje na zajęciach. W międzyczasie można się ze mną konsultować . Jest to praca obowiązkowa oceniana za 50%.

Tematy prezentacji dla klas III

1. Od alchemii do współczesnej chemii.

2. Mieszaniny piorunujące - energia w reakcjach chemicznych.

3. Maria Skłodowska Curie - życie i dzieło.

4. Promieniotwórczość - wróg czy przyjaciel człowieka.

5. Czy warto stawiać na energetykę jądrową?

6. Struktura polarna wody a symetria płatków śniegu.

7. Wojciech oczko ojciec polskiej balneologii.

8. Ignacy Mościcki - chemik, odkrywca, polityk.

9. Ignacy Łukasiewicz - ojciec polskiego przemysłu naftowego.

10. Sole w diecie człowieka.

11. Kwasy i zasady w produktach spożywczych.

12. Alotropia węgla - grafit, diament, fullereny.

13. Alotropia siarki i tlenu.

14. Alotropia fosforu.

15. Mydło tradycyjne i jego następcy - historia mydła i jego działanie.

16. Co wybrać: masło czy margarynę ?

17. Metan - gaz pożyteczny czy niebezpieczny ?

18. Polimery naturalne - nić pajęcza i tworzywa biodegradowalne.

19. Dodatki do żywności ( konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku i in.)

20. Naturalne lekarstwa z ludowej apteczki ( cebula, czosnek, miód i in. )

21. Czy wszystkie cukry są słodkie ? Czym możemy słodzić pokarmy ?

22. Włókna naturalne pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

23. Zanieczyszczenia środowiska. Gospodarka odpadami.

24. Tradycyjne procesy fotograficzne. Wywołaj zdjęcie.

25. Chemia a formy krasowe.

26. Leki a trucizny.

27. Etanol - wróg czy przyjaciel ?

28. Kwasy w gospodarstwie domowym.

29. Naturalne wskaźniki kwasowo - zasadowe.

30. Woda - źródło życia. Zbuduj działający model obiegu wody w przyrodzie.

31. Naturalne kosmetyki.

32. Reakcje chemiczne w kuchni.

33. Co się dzieje w rafinerii - przeróbka ropy naftowej.

34. Estry w przyrodzie.

35. Efekt cieplarniany , a życie na Ziemi.

36. Przekazywanie energii w reakcjach łańcuchowych (ciąg elementów, które przekazują sobie energię w procesach chemicznych i fizycznych)