Temat: Kwas metanowy
1. Przeczytaj tekst z podręcznika str.161-163
2. Zapisz w zeszycie:
· Wzór sumaryczny i strukturalny kwasu metanowego
· Właściwości kwasu metanowego wraz z równaniami reakcji spalania i dysocjacji jonowej
· Zastosowania kwasu metanowego
3. Rozwiąż w zeszycie zadania 1 i 2 str163
4. W razie pytań i wątpliwości chętnie z Wami porozmawiam na Teamsach w czasie przeznaczonym w planie na lekcję chemii.
5. Dla chętnych: wykonujemy płyn do dezynfekcji w oparciu o samodzielnie znaleziony przepis a następnie wysyłamy na adres: a.pawelczak@sp19.edu.gdansk.pl jego zdjęcie oraz przepis, z którego korzystaliśmy.
Bardzo proszę, aby wszystkie prace, które dostaję były podpisane imieniem, nazwiskiem i klasą
Wysyłam spis tematów projektów, z których każdy ma wybrać sobie jeden i do 17 kwietnia zgłosić mi swój wybór, od 27 kwietnia zaczynamy prezentacje na zajęciach. W międzyczasie można się ze mną konsultować . Jest to praca obowiązkowa oceniana za 50%.
Tematy prezentacji dla klas III
1. Od alchemii do współczesnej chemii.
2. Mieszaniny piorunujące - energia w reakcjach chemicznych.
3. Maria Skłodowska Curie - życie i dzieło.
4. Promieniotwórczość - wróg czy przyjaciel człowieka.
5. Czy warto stawiać na energetykę jądrową?
6. Struktura polarna wody a symetria płatków śniegu.
7. Wojciech oczko ojciec polskiej balneologii.
8. Ignacy Mościcki - chemik, odkrywca, polityk.
9. Ignacy Łukasiewicz - ojciec polskiego przemysłu naftowego.
10. Sole w diecie człowieka.
11. Kwasy i zasady w produktach spożywczych.
12. Alotropia węgla - grafit, diament, fullereny.
13. Alotropia siarki i tlenu.
14. Alotropia fosforu.
15. Mydło tradycyjne i jego następcy - historia mydła i jego działanie.
16. Co wybrać: masło czy margarynę ?
17. Metan - gaz pożyteczny czy niebezpieczny ?
18. Polimery naturalne - nić pajęcza i tworzywa biodegradowalne.
19. Dodatki do żywności ( konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku i in.)
20. Naturalne lekarstwa z ludowej apteczki ( cebula, czosnek, miód i in. )
21. Czy wszystkie cukry są słodkie ? Czym możemy słodzić pokarmy ?
22. Włókna naturalne pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
23. Zanieczyszczenia środowiska. Gospodarka odpadami.
24. Tradycyjne procesy fotograficzne. Wywołaj zdjęcie.
25. Chemia a formy krasowe.
26. Leki a trucizny.
27. Etanol - wróg czy przyjaciel ?
28. Kwasy w gospodarstwie domowym.
29. Naturalne wskaźniki kwasowo - zasadowe.
30. Woda - źródło życia. Zbuduj działający model obiegu wody w przyrodzie.
31. Naturalne kosmetyki.
32. Reakcje chemiczne w kuchni.
33. Co się dzieje w rafinerii - przeróbka ropy naftowej.
34. Estry w przyrodzie.
35. Efekt cieplarniany , a życie na Ziemi.
36. Przekazywanie energii w reakcjach łańcuchowych (ciąg elementów, które przekazują sobie energię w procesach chemicznych i fizycznych)